+90 553 002 9888

Bireysel Terapi Nedir ? 

Kişinin hayatında yaşadığı durumların ve zorlukların üstesinden gelmek, bu durumlar üzerinde var olandan farklı çözüm yolları üretmek ya da iyilik halini korumak için terapistiyle yaptığı birebir görüşmedir. 

İnsan kendi hayatına çok yakından baktığı için göremediği kısımlar olabilir, bu kısımlar seanslar içinde aydınlatılmaya çalışılır. Böylece yaşanılan sorunların nedeni, sürdüren etkenleri ve çözüm yolları keşfedilir.

Yalom’un ifadesiyle psikoterapi: İnsan yaşamının seyir ve anlamının, derin ve kapsamlı keşfidir.

Bireysel Terapinin Amaçları Nelerdir ?

Bu görüşmelerde amaç danışan ve terapistin birlikte kararı ile belirlenir ve yapılan her seans bu amacın gerçekleşmesine yöneliktir. Her kişinin amacı farklı olabileceği için amaç kişiye özel belirlenir ancak genel hatlarıyla terapinin amaçlarından kısaca bahsedelim. 

  • Ruhsal süreçleri ve duyguları anlamak ve nasıl değiştiğini öğrenmek 
  • Düşünceleri ve davranışları anlamak ve nasıl değiştiğini öğrenmek
  • Yaşanılan zorluklara yeni çözüm yolları öğrenmek 
  • Özgüven ve özsaygıyı arttırmak 
  • İnsanın kendiyle ve diğerleriyle olan ilişkisini sağlıklı hale getirmek
  • Uyum bozucu davranışları düzenlemek ve değiştirmek 
  • Psikolojik süreçlere olan farkındalığı arttırmak 
  • Psikolojik rahatsızlıklara çözüm bulmak 
  • Travmatik deneyim sonrası iyileşme sağlamak
  • Toksik ve içinden çıkılamayan durumlara, ilişkilere yönelik çözüm bulmak
  • Kişisel gelişim ve hedeflere ulaşmayı sağlamak 
  • Hayata yön veren önemli kararlar alabilmek 

 

Birinin önyargı ile bakmayarak, sizin yerinize sorumluluk almaya ve bir kalıba sokmaya çalışmayarak sizi gerçekten dinlemesi gibisi yoktur. – Carl Rogers  

Bireysel Terapi Nasıl Yapılır ? 

Çoğunlukla daha önce psikoterapi almayan danışanlar seanslarda ne konuşacağını, nasıl anlatacağını ve nereden başlayacağını düşünür ve bu sebeple başlamayı erteleyebilir.  Ancak iyi bir psikolog sizin kaygınızı giderir ve size başlamanız için uygun zemini hazırlar. 

Ortalama haftada bir seanslar halinde devam edilen bir süreçtir. Seanslar rastgele konuşmalar ile yapılmaz belirli bir amaca yöneliktir. İlk seanslarda amaç yaşadığınız durumları anlamak ve bu durumlara neden olan etkenleri keşfetmektir. İlk seansın diğer adı değerlendirme seansıdır.  Psikolog sizin yaşadığınız durumları terapötik anlamda değerlendirirken, siz de psikoloğun size karşı olan tutumunu ve seanstaki seyri değerlendirirsiniz. Devam eden seanslarda çözüm aşamasına geçilir. Bu aşamada psikoloğun yaklaşımına göre değişebilse de hafta arasında davranışsal ödevler ve yönlendirmeler yapılır. 

Bireysel Terapinin son kısmında ise çözüm büyük oranda sağlanmıştır ve kontrol seanslarına geçilir. Bu aşamada istenilen danışanın şikayetlerinin azalmış ve beklentilerinin büyük oranda karşılanmış olmasıdır. Danışan ve Psikolog terapinin nasıl seyredeceğine bu aşamada birlikte karar verir. 

Bireysel Terapi Türleri Nelerdir ?

Bireysel terapinin seyrini etkileyen durumlardan biri söz konusu terapi yaklaşımlarıdır. Yaygın olarak kullanılan terapi yaklaşımlarından bazıları Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi ve Kişilerarası Psikoterapidir. Bunların tamamının amacı ortaktır: Danışanın ihtiyaçlarını giderebilmek ve hayatında yaşadığı sorunları ortadan kaldırmak ya da değişmeyecek durumları kabul etmesine imkân sağlamaktır. 

Seanslar Ne Kadar Sürer ve Sıklığı Nedir ? 

Bireysel terapi, ortalama haftada bir olan seanslar ile devam eden bir süreçtir. Ancak iki haftada bir ya da haftada iki şeklinde de olabilir. Her seans psikoloğun terapi yaklaşımına göre değişse de ortalama 45-50 dakika sürer. Toplamda terapi sürecinin ne kadar süreceği kişiden kişiye oldukça farklılık gösterse de ortalama 10 – 40 seans sürebilir.

Bireysel Terapi Kimler İçin Uygundur ? 

Bilinenin aksine bireysel terapiye yalnızca yaşanılan ağır ve şiddetli psikolojik sorunlar sebebiyle değil, hayatın içinde herkesin başına gelebilecek günlük sorunlar sebebiyle de başlanabilir. 

Sorunlarının büyüklüğünü başkalarının değerlendirmeleri ya da sorunun kendisi değil, insanın onu nasıl algıladığı belirler. 

Hayatında yaşadığı durumları bir uzmana paylaşmak ve ondan görüş almak isteyen herkes bireysel terapiye başlayabilir. Çünkü anlatılmamış bir hikayeyi taşımak kadar ağır bir yük yoktur. 

Bireysel Terapide Neler Konuşulur ?

Danışanın konuşmayı istediği hemen her konu hakkında konuşulabilir. Burada önemli olan psikoloğun yargılamadan aktif bir şekilde dinlemesi ve sonrasında yaşanılan durumları analiz etmesiyken danışanın anlattığı konuların yasal ve psikoterapi ilişkisi sınırları içinde olmasıdır. 

Bunun dışında herhangi bir konu sınırlılığı yoktur. Psikoterapi ilişkisi daha önce deneyimlediğiniz arkadaş ilişkisinden farklıdır. Herhangi bir dertleşme ya da sadece dinlenmeyi içermez. Bu süreç içerisinde psikoloğunuzdan öğreneceğiniz bilgiler sayesinde farkındalığınız oldukça artar ve kendinize ce ilişkilerinize bakışınız değişir. 

Bireysel Terapi Seçenekleri Nelerdir ?  

Bireysel Terapi; Online Görüntülü, Online Sesli ve Yüz yüze olarak yapılabilir. 

Bu üç görüşme şekli açısından herhangi bir etki farklı söz konusu değildir. Literatürdeki araştırmalar Online ya da Yüz Yüze terapinin aynı şekilde etkili olduğu göstermiştir. Seçim yalnızca danışanın kişisel tercihi ve uzmanın mesleki kararına göre değişmektedir. 

Bireysel Terapi İstenildiği Zaman Bırakılabilir Mi ?

Danışan istediği herhangi bir zamanda terapi sürecini terapistiyle paylaşarak sonlandırabilir.